Σεισμοί

Διαβάζουμε με προσοχή!!!

Τον τελευταίο καιρό, διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο εμφανίζουν προβλέψεις για σεισμούς.  Η μεθοδολογία τους ανύπαρκτη, το επιστημονικό υπόβαθρο εξαιρετικά αμφίβολο.
Δυστυχώς πρόβλεψη σεισμών δεν μπορεί να γίνει, και όταν λέμε την λέξη πρόβλεψη εννοούμε μια ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας του τύπου:

"Στις 7 Ιουλίου του 20ΧΧ στην περιοχή του Νομού Τάδε θα γίνει σεισμός 6-7 R"

Κάτι τέτοιο ΔΕΝ υπάρχει και ΔΕΝ προβλέπεται να υπάρξει στο σύντομο μέλλον!

Οπότε, μην ακούτε φήμες, να είστε προετοιμασμένοι όμως γιατί ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα!

Και άλλος σεισμός

Καθησυχαστικός για τους δύο νέους σημερινούς σεισμούς στην Κεφαλονιά, ήταν σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, δήλωσε "ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" ενώ επισήμανε ότι "το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, από τον ΟΑΣΠ και τα σεισμολογικά ερευνητικά κέντρα".

Σεισμοί και προστασία

Χθες, 7 Μαίου, μια μικρή σεισμική δόνηση έλαβε χώρα 13 km δυτικά του Μουζακίου, 3.8 R με εστιακό βάθος 2 km και ώρα 21:23 (CSEM). Φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφρά διέγερση στον Ελλαδικό χώρο και καλό θα είναι να ξαναθυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός σεισμού, τι πρέπει να κάνουμε κατά την διάρκεια της δόνησης και μετά.

Σαν σήμερα...

Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου 1742, ένας τρομερός σεισμός χτυπά την Ζάκυνθο. Ένας από τους φονικότερους του 18ου αιώνα με 120 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.  Ο σεισμός αυτός ονομάστηκε «σεισμός του Αβώτου».

Χρονολόγιο με τους σεισμούς που χτύπησαν το νησί μας μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Οι σεισμοί του 1953 ...

Οι σεισμοί του 1953 άφησαν, εκτός από νεκρούς και τραυματίες κατεστραμένα σπίτια και υποδομές, βαθιές ανεπούλωτες πληγές στην κοινωνική φυσιογνωμία του νησιού. Οι παλαιότεροι θυμούνται το πριν και το μετά και γνωρίζουν καλύτερα.

Ο Νικίας Λούνζτης, σε κείμενό του, δείχνει  πως μια κοινωνία όπως η ζακυνθινή έχασε τη "χριά" της,  όχι μόνο σαν αποτέλεσμα ενός καταστροφικούθ σεισμού, αλλά και ώς συνέπεια της ανεπάρκειας της κρατικής μηχανής τότε να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

 

Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Κάθε φορά, που γίνεται ένας μεγάλος σεισμός, θυμόμαστε τα παλαιές καταστροφές του τόπου μας. Τις θυμόμαστε στις επετείους, αναρτούμε και καμιά φωτογραφία στο facebook και κάπου εκεί τελειώνουν όλα. Δυστυχώς, απλά θυμόμαστε και ίσως μερικές φορές τις θεωρούμε τόσο μακρινές που γίνονται σχεδόν μυθολογία ειδικά για αυτούς που δεν τις έζησαν.

Σεισμοί και προστασία

Καλημέρα και καλη εβδομάδα σε όλους. Η Κεφαλονιά ταρακουνήθηκε χθές ευτυχώς, χωρίς να έχουμε δυστυχήματα. Αυτές τις στιγμές, καλό θα είναι να ξαναθυμηθούμε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση σεισμού. 

Έτσι λοιπόν προσοχή στα παρακάτω μπορεί να κάνουν την διαφορά!

Μέσα στο σπίτι 

Σαν σήμερα...

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου 1893, ισχυρότατος σεισμός έπληξε το νησί μας.
Οι γραφές του Διονυσίου Κλάδη, αφορούν τη χρονική περίοδο 1874-1907, και έχουν αμεσότητα γραφής, αποτελούν δε, ντοκουμέντο για την σπουδή και κατανόηση της τοπικής ιστορίας, και όχι μόνο.

Σελίδες

Get Adobe Flash player