Σεισμός στην Λευκάδα (ανανέωση 3 )

Τουλάχιστον μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη μία νεκρή γυναίκα και για τέσσερις τραυματίες. Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής. Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο νησί.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκε μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμη μία νεκρή στο Αθάνι, η οποία καταπλακώθηκε από μάντρα.

 

Τέσσερα άτομα επίσης, τραυματίστηκαν και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Πρόκειται για ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα  από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Νυδρί και στην Πηγαδισάνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Όπως δήλωσε κάτοικος του νησιού στο Mega, το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κατοίκου, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Ένα ακατοίκητο σπίτι κατέρρευσε και στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού είναι 6,1 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση είχε ένταση 5,6 βαθμών.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα.

Σχολιάστε στο facebook

Get Adobe Flash player