Οι σεισμοί του 53' σαν σήμερα

Tετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που πρόκειται να ακολουθήσει.Ο επόμενος μεγάλος σεισμός που γίνεται την ίδια μέρα στις 11:24  θα έχει μέγεθος 7.2 και θα είναι ο καταστροφικότερος στην ιστορία των Επτανήσων  και ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς που έζησε ποτέ η Ελλάδα. Η έντασή του προσδιορίστηκε ως Χ+.
Ένας υπέροχος και ζωντανός νησιωτικός πολιτισμός θάφθηκε κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί.
Ο πληθυσμός των νησιών άλλαξε δραματικά. Η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ερήμωσης, απαγόρευσε την εγκατάλειψη των νησιών αλλά παρόλα αυτά χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τρομαγμένοι και απελπισμένοι με κάθε μέσο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. 
Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσφέρθηκαν από πολλές χώρες προς τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ιονίου. Το ελληνικό κράτος έμοιαζε να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

 

Ο καταστροφικός σεισμός του 53 που κατέστρεψε μια πόλη αρχόντισσα εξαφανίζοντας για πάντα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με μακραίωνη ιστορία, όπως το παλιάτσο των Κομούτο, τους ναούς του Αγίου Παύλου, Αγίου Λούκα Παναγία Φανερωμένη, το θέατρο Ζακύνθου και δεκάδες αλλά με αξιοσημείωτα όπως το καμπαναριό του Αγίου και της Φανερωμένης.

Τα δε κειμήλια και έργα τέχνης που χαθήκαν λόγο της πυρκαγιάς που ακλούθησε μας στέρησε για πάντα αριστουργήματα ανυπολόγιστου αξίας.

 

Η εφημερίδα Καθημερινή της εποχής εκείνης αναφέρει:

«Καθώς παρέρχονται αι ώραι αι τραγικαί διά τόσας χιλιάδας συμπατριωτών μας, το μέγεθος του ολέθρου γίνεται στιγμήν με την στιγμήν τρομακτικώτερον. Εντός ολίγων δευτερολέπτων η μοίρα μετέβαλεν εις λείψανα και εις ράκη και εις ανώνυμον πλήθος ενδεών και αποκλήρων πληθυσμούς εκ των ευγενεστέρων της πατρίδος μας. Αι πληροφορίαι που μεταδίδονται κατωτέρω, όπως εξ όλων των πηγών καταφθάνουν από ώρας εις ώραν, είναι ωχραί προ της πραγματικότητος»

«Ολεθρος ασυλλήπτου εκτάσεως ηπλώθη εις τα Ιόνια Νησιά εκ των συνεχιζόμενων σεισμών»

«Το όρος Αίνος Κεφαλληνίας ερράγη και η πόλις της Ζακύνθου φλέγεται απ' άκρου εις άκρον»

«ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι αδύνατον να υπολογισθή έστω και κατά προσέγγισιν»

Η καταστροφή σε νούμερα:

Νεκροί: 871

Τραυματίες: 2.412

Αγνοούμενοι: 21

27.659 οικοδομές κατέρευσαν

Φωτογραφκό υλικό εδώ

Σεισμοί 1953

Σχολιάστε στο facebook

Get Adobe Flash player