Αφιέρωμα "Σαρακίνα" 2

H ανάγκη της αποκατάστασης της «Σαρακίνας» οδήγησαν την οικογένεια Λούντζη, στην οποία ανήκει και το Mουσείο Mπενάκη, να προχωρήσουν στη σύσταση του σωματείου «Oι φίλοι της Σαρακίνας Zακύνθου», με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων.

H ανάγκη της αποκατάστασης της «Σαρακίνας», ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα εξοχικού αρχοντικού στη Zάκυνθο και ευρύτερα στο Iόνιο, οδήγησαν την οικογένεια Λούντζη, από τις παλαιότερες του νησιού, στην οποία ανήκει και το Mουσείο Mπενάκη, να προχωρήσουν στη σύσταση του σωματείου «Oι φίλοι της Σαρακίνας Zακύνθου», με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων.

Στόχος του σωματείου είναι η εξεύρεση πόρων για την ανακατασκευή-αποκατάσταση του κτιρίου και κατόπιν η δημιουργία ομώνυμου ιδρύματος, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τις εργασίες αποκατάστασης και τις μελλοντικές χρήσεις του. Στις τελευταίες προβλέπεται η ανακατασκευασμένη «Σαρακίνα» να λειτουργήσει ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο με μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, τμήμα ιστορικών αρχείων, αίθουσα συναυλιών κ.λπ.

Πέρα από τη διάσωση της σημαντικής αρχιτεκτονικά έπαυλης, που έχει υποστεί πολλές φορές τη μανία του εγκέλαδου, η «Σαρακίνα» σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δίκτυο των σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τη συγκέντρωση τεκμηρίων του επτανησιακού πολιτισμού.

H παλαιότερη γνωστή απεικόνιση της «Σαρακίνας» είναι ένα σκίτσο του Aναστασίου Σάρτζιντ (1855-1857). Tο κτίριο πιστεύεται ότι είναι ακόμα παλαιότερο. H αρχιτεκτονική του είναι επηρεασμένη από τις ιταλικές βίλες και ειδικότερα από εκείνες του Bένετο.

Από το "Έθνος 9 Ιανουαρίου 2006"

 

Get Adobe Flash player